29 Mayıs 2010 Cumartesi

Tv Kartı


TV kartları. Bilgisayarınızı bir televizyon’a emüle eden (benzeten) bir parça ve program grubudur.

Kalitesi ve teknik özellikleri

Bilgisayar ve TV arasındaki görüntü kalitesi farkı göreceli olarak TV kartının markasına veya televizyona göre değişir. Fakat televizyonlar analog iletişim kullandıkları için kayıplar söz konusu iken TV Tuner kartlarında sinyal çevriminde sonra hiç bir kayıp olmaz. Buda bilgisayarlar için bir avantajdır. Ayrıca televizyon tüpleri monitörler kadar yüksek çözünürlüklü değildir, nokta aralıkları yakında gözle görülebilecek kadar olanları vardır. Buda bilgisayar için artı bir puan daha. Diğer özellikler ise iki alıcınında Tuner’lerine düşen görevlerdir, örneğin renklerin tam karşılığının tutturulması, koyuluk, keskinlik vb.


TV Kartı tipi


Alacağınız kartın PCI veri yolunu kullanmasını ve yalnız TV Kartı olmasını tercih ediniz, zira ekran kartı ile tümleşik olanlarda ilerde sevmediğiniz sonuçlar çıkabilir. Eski ISA veri yolunu kullanan kartları ise hiç düşünmeyin bile. Bir PCI kartı ile saniyede 128 MB veri transferi yapabilirsiniz ve bu sistemi yormaz fakat ISA ile daha yavaş ve daha yorucu bir yolculuk vardır.


Tv kartı çalışması

Üstünde TV Tuner olan bir kart, anten veya kablo tv gibi bir alıcıdan gelen görüntüyü alarak çeşitli yongalar yardımıyla Anolog Digital çeviri yaparak veri yoluna paket olarak iletir. Veri yolundan giden bu bilgiler bir program tarafından alınır ve ekrana yansıtılır.

Chip Set

BT Chip Set (BrookTree TV Tuner kartlarında standart yonga seti) Bu chip set ile programlarında yardımıyla direkt olarak TV nizi açıp hızlı bir şekilde kanal ayarlama, değiştirme, ses ayarları (efektler), aynı anda birden fazla kanalı seyretme (multi pal section), çoklu ortamı desteklemesi (diğer programlar çalışırken çalışabilmesi ve diğer programlarla çalışabilmesi), captur (resim, ses, görüntü kaydetme), TeleText gibi tüm özelliklerden sonuna kadar faydalanabilirsiniz.


TeleText

Son yıllarda gelişen bir sistem olan teletex normal TV yayınlarının içindeki boş dikey sinyalden görüntünün üst kısmında oluşur. Belki dikkatinizi çekmiştir bazen TV’lerin görüntüsünün üst kısmında TeleText’e ait bilgiler gözükmektedir. TeleText sinyali 7 bittir bunun 1′i eşlik biti olarak kullanılır. Bazen sayfaların tam olarak gözükmemesinin sebebi bu eşlik bitlerinin uyuşmamazlığındandır. Ayrıca TeleText ekranlarda bir sayfada 20 satır ve 7 renk vardır, yanıp sönme gibi işlemlerde kontrol tuşları ile yapılır. Bir TeleText içeriğinde ne kadar çok sayfa olursa devir sayısı da o kadar yavaş olur. Bunun için yeni sistemlerde sayfa içi katalog sayfalar konarak buna da bir nevi çözüm üretilmiştir. Bu sayede bir devir sonra bir sonraki sayfayı aynı yerde göstermektedir.

DirectX


Microsoft tarafından geliştirilen bir bilgisayar ara yüzüdür. TV Kartlarıda genelde bu API’yi kullanırlar. BT chip setli TV Tuner kartlarını DirectX’in tüm özellikleri ile programlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder