29 Mayıs 2010 Cumartesi

DVD Rom





Görüntü, ses ve bilgiyi aynı ortamda saklamaya yarar. DVD-ROM'lar CD-ROM'ların daha gelişmiş bir tipi olarak düşünülen CD'lerdir. DVD Video'lar ise televizyona takılan DVD Player'larda izlenen, ses ve görüntü içeren disklerdir. Bilgisayar ortamındaki DVD sürücüleri her iki formatı da okuyabilir, yazabilir. DVD Video'larda Mpeg-2 ve PCM veri sıkıştırması kullanılır. Mpeg-2 decoder kartı olmayan bir bilgisayarda DVD videoları yazılım yardımı ile izleyebilirsiniz.

Hızla ilerleyen bilgisayar sektöründe geliştirilen yazılımların giderek daha fazla kapasiteye ihtiyaç duymaları, DVD-ROM sürücülerine ortaya çıkmasında en büyük etken.

En önemli özelliği, müthiş kapasiteleri olan DVD-ROM sürücüler minimum 4.7 GB kapasitede üretiliyorlar. Üstelik bunu 17 GB’a kadar çıkarmak mümkün.

Yani; hareketli görüntülerden oluşan 481 dakikalık bir veri tek bir medyaya kaydedilebilecek. Kapasitelerinin yanında hızları da CD-ROM’larla kıyaslanamayacak kadar yüksek DVD-ROM’ların.

DVD(Digital Versatile Disk)' nin Yapısı

DVD Digital Versatile Disk kelimelerinden gelmektedir. CD' ye göre katman teknolojisi farklı olup, yüzeyinde yer alan boşluklar çok daha küçüktür. DVD' nin iz aralığı CD' nin iz aralığından 2.16 kez, aynı şekilde çukur genişliği de 2.08 kez daha küçüktür. Standart bir DVD diskte 4,7GB kadar veri saklayabilmek dolayısıyla bir CD' nin 7-8 katı kadar kapasiteye sahip olmak mümkündür. Üretim teknolojisindeki ilerlemelerle bu değer 17 GB' a kadar yükseltilmiştir.

DVD disklerin en önemli farklarında birisi katmanlı üretilebilmeleridir. Böylece veri kapasiteleri değiştirilebilir. Tabloda farklı DVD türleri ve kapasiteleri gösterilmiştir

.

DVD Türü

Kapasite

Tek-taraflı / tek-katman

4.68 GB

Tek-taraflı / çift-katman

8.45 GB

Çift-taraflı / tek-katman

8.75 GB

Çift-taraflı / çift-katman

16.9 GB


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder