Mouse (Fare)
Ekrandaki öğeleri (icon’ları) seçmenizi ve hareket ettirmenizi, bu icon’ların temsil ettiği işlemleri (sol tuş ile bir veya iki kez tıklayarak) yaptırmanızı sağlayan bir giriş aygıtı’dır
Fare, klavyenin yerini almak için geliştirilmiş bir aygıt değil aksine kullanıcının imleci hareket ettirme kabiliyetini geliştiren bir aygıttır.İki veya üç tuşlu olabilir.
Farenin çalışması bir topun hareketine dayanır. Fare düz bir yüzeyde hareket ettirildikçe topun hareketi ekrandaki işaretin hareketine dönüştürülür.Farenin iyi çalışması için, ara sıra bu topu çıkarıp temizleyin. Toplu Fareler artık pek kullanılmamaktadır. Günümüzde artık optik ve lazer fareler yoğun olarak kullanılmaktadır. Kablosuz fareler de artık çok yoğun olarak kullanılmakta ve epey pratik bir kullanım sağlamaktadırlar.
Mouse Pad (farelik) farenin hareketi için uygun ve iyi bir yüzey sağlar.Seri fareler COM portuna, PS/2 tipi fareler fare portuna bağlanır. Bu iki tip konnektörü birbirine çeviren dönüştürücüler vardır.Günümüzde artık yoğun olarak USB fareler kullanılmaktadır.
Klavye
Klavye,bilgisayara bilgi girişi yapılırken kullanılan en yaygın aygıtıdır. Klavyelerin pek çok çeşiti olsada aslında birbirşerine çok benzerler. Klavyelerin üzerinde bulunan harflerin düzenine göre iki farklı klavye türü vardır. F klavye ve Q klavye. En çok kullanılan klavye Q klavyedir.Q klavyede Türkçe klavyeler bulunmasına rağmen İngilizce yazıma daha uygundur. F klavye ise Türkçe yazım karakterlerine çok uygun olup daha önce daktilo kullanıp sonrada bilgisayara geçenlerin tercihidir.
Klavye Nasıl Çalışır?
Belkide bilgisayarlarımızda en çok kontakt kurduğumuz parça olmasına karşın klavyeler üzerinde en son düşündüğümüz parçalardır.Klavyenin içinde bulunan elektronik devre hangi tuşun basıldığını algılar ve bunu bilgisayarın algılayacağı sinyallere çevirir. bir tuşa basılı tutarsanız klavyedeki elktronik devre bu tuşa ardıardına basılmış gibi davranarak sinyalleri buna uygun gönderecektir.
Klavye Çeşitleri
Klavyeler çok sık kullanılan cihazlar olduklarından, kullanıcıların rahat edebilmesi için çeşitli şekillerde üretilmektedir. Microsoft'un Natural klavyesi buna iyi bir örnektir. 10 parmak klavye kullanabilen kullanıcılar için tasarlanan klavye ellerin aldığı şekle uygun olarak iki parçalı bir görünüme sahiptir. Multimedya klavye ise ek yazılımler ile kullanım alanı geliştirilmiş klavyelerdir. Bu klavyeler örneğin bilgisayarda dinlediğiniz müziğin sesini kısabilirsiniz. Tek tuş ile açılmasını istediğiniz programları açabilirsiniz.
Seri,PS2,USB Klavyeler
Klavyelerin bilgisayara bağlantı noktaları zaman içinde değişmiştir. İlk üretilen klavyeler seri portlar ile bilgisayara bağlanırlar. Daha sonra PS2 ve USB portlarından bilgisayara bağlanan klavyeler üretilmeye başlandı. Bu bağlantı noktalarının son kullanıcıler için pek bir farkı yoktur.
Kablosuz Klavye
Klavyenin veri iletmek için kullandığı kabloların uzunluğu yada kısalığı zaman zaman sorun olabilirler. Bu sorunu aşmak için kablosuz klavyeler geliştirilmiştir. Kablosuz klavyeler verileri radyo dalgalarını kullanarak iletirler. Bu tür klavyeler iki parçadan oluşurlar; Radyo dalgalarını algılayıp bu verileri bilgisayara ileten sansör ve basılan tuşa göre radyo sinyalleri üreten, genellikle pille çalışan kablosuz bir klavye.
29 Mayıs 2010 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder